VAR, BGL, hoe toch?

belastingIs er nu geen VAR maar een BGL of toch een VAR? Hoe toch?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: de BGL (Beschikking Geen Loonheffingen) ter vervanging van de VAR komt er niet. Er was van meet af aan al te veel soesa over de invoering, zodat besloten is om het maar niet in te voeren.

Hoe verder?

Vanaf 1 januari 2016 wordt – als het goed is – de VAR vervangen door een systeem, waarbij je van tevoren in overleg treedt met de Belastingdienst over de overeenkomst die je als opdrachtgever en opdrachtnemer met elkaar aangaat. Dat kan op individuele basis, maar ook door belangenorganisaties van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Feitelijk komt het erop neer dat zoveel mogelijk met modelcontracten wordt gewerkt, anders wordt het wel heel veel gedoe voor de fiscus.

En nu?

Als je nu een VAR-WUO uit 2014 (winst uit onderneming) hebt, blijft ie ook in 2015 gelden. Als je echter andere werkzaamheden gaat doen, dan waarvoor je huidige VAR is afgegeven, dan moet je een nieuwe VAR-WUO aanvragen. Als je een newbie in ondernemersland bent, zul je ook een VAR-WUO moeten aanvragen. Als je niet weet hoe of wat, kun je beter even checken bij je fiscalist.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *